Hoe kies je een goed zadeldekje?

Dressuurzadel met wit dekje

Veel mensen die een (nieuw) zadeldekje nodig hebben denken deze even uit te zoeken en dan klaar te zijn, maar er komt meer bij kijken dan dat. Het is belangrijk dat een zadeldek de juiste maat heeft en het liefst ook de juiste kleur. Verdien dien je goed op te letten van welk materiaal het zadeldekje gemaakt is.

 

De juiste kleur kiezen

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf kiest welke kleur zadeldek je wilt hebben. Tegenwoordig heb je ze in alle denkbare kleuren en dus veel om uit te kiezen. Een tip om de zoektocht naar de juiste kleur te vergemakkelijken is om te kijken welke kleuren je al gebruikt.

Heeft je rij-jasje ergens een rood sierstuk zitten? Ga dan voor een zadeldekje met bijvoorbeeld een rood randje. Neem als je ergens een sierstuk hebt in een bepaalde kleur niet meteen een zadeldek welke deze kleur volledig heeft, neem er een die het in kleine maten terug laat komen in de versiering, dit zal je een professionelere uitstraling geven.

Belangrijk is dat je geen tegenstrijdige kleuren gaat gebruiken, zoals rood in combinatie met groen. Doe je dit wel dan zullen de kleuren scherp tegen elkaar afsteken, in de volksmond wordt dit ookwel vloekende kleuren genoemd.

Er zijn ook situaties wanneer je wel een zadeldek kunt nemen welke volledig in 1 kleur of kleurtint is. Dit kun je doen wanneer je bandages een bepaalde kleur hebben, zijn deze bijvoorbeeld blauw dan kun je gerust een zadeldekje nemen welke volledig blauw gekleurd is. Dit zal zelfs een heel cool effect geven.

Kun je er nog steeds niet uitkomen welke kleur je moet kiezen? Kijk dan eens rond op een wedstrijd of tijdens een training. Dit zijn de momenten dat de ruiters hun paard er op hun best uit willen laten zien, dus genoeg inspiratie voor jou om op te doen! Zo kun je ook meteen het effect zien van een zadeldekje welke dezelfde kleur is als andere kledingstukken of kledingstuk versieringen.

 

Soorten zadeldekjes

Zadeldekjes zijn er in allerlei verschillende soorten. Elke discipline heeft daarom ook een ander soort zadeldekje. Ruiters met een westernzadel kiezen specifiek voor een westerndekje wat speciaal gemaakt is voor een westernzadel. Met een dressuurzadel kun je het beste gaan voor een dressuurdekje.

Je hebt ook nog veelzijdigheidsdekjes, hiervan maak je gebruik als je een veelzijdigheidszadel hebt. Zulke dekjes zijn namelijk zo gevormd dat het perfect ligt onder het zadel. Een veelzijdigheidsdekje kan je ook gebruiken onder een springzadel, maar er bestaan ook speciale springdekjes.

Vergeet ook niet dat zadeldekjes in verschillende maten bestaan. Vaak wordt er bij de bestelling via Webshops aangegeven of het zadeldekje bij pony’s of paarden is. Heb je hier totaal geen verstand van vraag dan eens aan iemand op jouw manege die er wel verstand van heeft om advies. Vaak vinden mensen het juist leuk om je met dit soort keuzes te helpen!

Zadelonderleggers

Als je paard een gevoelige rug heeft, kun je een zadelonderlegger kopen. Dit wordt tussen het zadel en dekje gelegd. Het druk van het zadel wordt door de zadelonderlegger beter over de rug van jouw paard verdeeld, dat zorgt voor een hoger comfort tijdens het rijden.

Als je iets dikker wilt dan een zadelonderlegger kan je ook voor een zadelpad gaan. Hiervoor zijn net als dekjes verschillende soorten: je hebt een gelpad, een bontje of een polypad. Een zadelpad kan je ook gebruiken als tijdelijke oplossing gebruiken als je zadel niet helemaal goed ligt.

 

Conclusie: hoe kies je een goed zadeldekje?

Voor een goed zadeldekje moet je dus de juiste maat hebben en de goede kleur. Ook moet het dekje onder je zadelpassen. Je kan hiervoor kiezen uit een western-, spring-, veelzijdigheid- of dressuurdekje.

We zijn erg benieuwd om te horen naar jouw favoriete zadeldekje. Ook als je verder nog tips hebt als het aankomt op het kiezen van dekjes, laat dat dan gersut weten. We lezen jouw reactie graag tegemoet!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *