Hier moet je op letten voor je een paard koopt!


Tips voor aanschaf paard

Er is geen twijfel over mogelijk dat paarden geweldig zijn, en daarom wil je er vast één voor jezelf kopen. Er zijn echter een hoop dingen die je moet weten voor je daadwerkelijk een paard koopt. Een paard kost niet alleen veel tijd maar ook nog eens veel geld. Hieronder een aantal dingen welke je je moet bedenken.

Een paard kost geld!

Mensen die nieuw zijn in het houden van een paard onderschatten vaak de kosten. Er zijn verschillende uitgaven waar je rekening mee moet houden:

Stallingskosten

Een paard heeft een box nodig, en in de meeste gevallen kost dit geld. Je komt vaak op een pensionstal terecht en wilt ook gebruik kunnen maken van de facaliteiten zoals een bak, een stapmolen, een longeerbak, paddocks en weiland. Hier betaal je dan ook flink voor.

Voeding

Op sommige pensionstallen is de stalling inclusief voeding, echter dit is niet altijd het geval. Zorg daarom dat je een duidelijk beeld hebt van wat wel en wat niet inbegrepen is. Heb je een heel goedkope pensionstal gevonden dan komt dit vaak omdat er extra kosten zoals voer zijn weggelaten.

Dierenarts

Zoals met elk dier zul je ook met een paard wel eens bij een Nederlandse dierenartsenregisterkomen, dit is echter vaak een stuk duurder dan voor kleinere huisdieren. Ga er vanuit dat je tussen de 500 en de 1000 euro per jaar aan dierenartskosten kwijt bent, ook als je dit niet kwijt bent is het mooi meegenomen maar je zult er altijd rekening mee moeten houden. Daarbij is een blessure met een nòg duurdere behandeling makkelijk opgelopen.

Kleding en materiaal

Je paard zal meer nodig hebben dan alleen een stal, denk bijv. aan dekens (een zomerdeken, een winterdeken, een uitstapdeken), een zadel, borstels en andere poetsspullen, een halster, peeskappen en nog veel meer. De kosten hiervan kunnen hoog oplopen.

En niet alleen het paard maar ook jij moet aangekleed worden. Denk hierbij aan een rijbroek, rijlaarzen, sporen, een zweep en andere spullen. Ook moet je aan je eigen veiligheid denken door het aanschaffen van een goede cap en eventueel een bodyprotector.

De hoefsmid

Om de zoveel weken heeft een paard nieuwe ijzers nodig. Zorg dat je de kosten hiervan weet voordat je een paard koopt. Bel eens een hoefsmid op en vraag wat de prijs is. Bedenk ook dat een paard de ijzers kan verliezen, waardoor het best weleens zal gebeuren dat een hoefsmid extra langs moet komen om het verloren ijzer te vervangen.

hoefsmid

Onverwachte kosten

Heb je een paard dan zul je ten alle tijden geld apart moeten houden voor onverwachtse kosten. Het kan zomaar zijn dat het paard naar de dierenarts moet, of je bent gevallen en je hebt ècht een nieuwe cap nodig (na een val altijd de cap vervangen).

Niet elk paard is hetzelfde

paard-in-de-wei

Wil je een eigen paard, en heb je al een paar jaar een verzorgpaard gehad? Helaas is de kans dat je een paard vindt welke kwá karakter op je verzorgpaard lijkt vrij klein. Net als bij mensen is elk paard uniek, het kan dus gebeuren dat een paard niet aan je verwachtingen voldoet. Ook kan het zo zijn dat je pas na langere tijd opmerkt dat een paard bepaalde gebreken heeft. Daarbij verschillen de kosten per paard omdat bijvoorbeeld de eetlust per paard verschilt. De KNHS heeft een overzicht gemaakt van mogelijke kosten bij het houden van een paard en de factor waar de kosten van afhankelijk zijn, zie: https://www.knhs.nl/paardrijden/je-eigen-paard-kopen/hoeveel-geld-kost-een-paard/

Klik om te beoordelen
[Totaal: 11 Gemiddelde: 4.5]
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

1 reactie op dit artikel.

 • Francis schreef:

  Jammer dat er uitgegaan wordt van het beeld dat paarden een binnenstalling, diverse dekens, ijzers en peesbescherming nodig hebben. Een schuil-/inloopstal is voor veel paarden veel beter) en ijzers: die van mij (13, 22 en 29) hebben nog nooit ijzers gehad en dat geldt voor heel veel andere paarden: als het even kan géén ijzers!
  En ja, het kost altijd meer dan je denkt omdat het meer zorg vraagt dan men vaak denkt. Daarnaast zou het goed zijn een stukje te wijden aan de basisbehoeften van een paard zoals bewegingsruimte, het paard als kudde-/groepsdier en het primaire voedsel: hooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *