Heeft mijn paard het koud?

Paard buiten in de kou

Paarden zijn best wat gewend, maar toch hebben ze het in de winter vaak wel koud. Gelukkig kunnen paarden zichzelf goed warmhouden. Welke manieren dat nou zijn en hoe je aan je paard kan merken dat hij het koud heeft lees je in dit artikel. Ook lees je welke dekens je het beste wanneer kan gebruiken.

 

Hoe kan ik zien dat mijn paard het koud heeft?

Een paard kan best goed tegen kou. Ze kunnen zich namelijk in een neutrale zone zetten. Dan passen ze zich aan, aan de temperatuur waarin ze zijn, deze ligt tussen de -10 en de +25. Zo kan je paard al goed tegen de kou. Als ze het toch koud krijgen sparen ze hun energie, omdat ze meer energie geven om zichzelf warm te houden. Als je paard het echt te koud heeft kan je hem ook zien trillen van de kou. Ondanks dat het niet per se slecht is als je paard staat te rillen, op deze manier brengt hij zijn spier activiteit omhoog. Hierdoor gaat zijn temperatuur omhoog. Het kan geen kwaad om met een thermometer te controleren of de temperatuur niet te laag is, als je vermoed dat deze onderkoelt is.

 

Hoe werkt een wintervacht?

Een wintervacht is een extra laag vacht dat een paard kan helpen zichzelf warm te houden als het koud is buiten. Het paard kan als hij het koud heeft namelijk zijn haren omhoog te zetten zodat er lucht tussen kan komen. De huidspieren van je paard trekken zich dan aan en komen samen. Het bloed verdunt zich op deze manier waardoor hij minder van zijn eigen lichaamstemperatuur kwijtraakt. De wintervacht zorgt er ook voor dat regen en sneeuw niet door hun onderste vacht kan, en ze de kou minder voelen. De regendruppels en de sneeuw gaan makkelijk van en uit de vacht, door natuurlijke oplossingen en omdat het paard kan gaan rollen om zich op te drogen. 

 

Ruwvoer

Een van de manieren waarop paarden zichzelf ook warm kunnen blijven houden is om te eten. Zorg er daarom altijd voor dat je paard genoeg eten heeft. Als het onder de -10 is, is het ook verstandig om je paard ook extra ruwvoer te geven. Je geeft je paard extra ruwvoer omdat hij uit dit voer extra stoffen kan halen waardoor hij genoeg voedingstoffen binnenkrijgt. In de winter is het extra belangrijk omdat paarden hun gras niet kunnen eten. En als ze geen vervangers daarvoor hebben kunnen er maagproblemen ontstaan.

 

Warme maaltijd

Als je je paard wat extra wilt verwennen met deze kou kan je hem bijvoorbeeld een lekkere warme maaltijd voor hem maken. Dit kan je doen met grasbrokken met warm water. Dit vinden ze erg lekker en ze warmen zich er ook mee op.

 

(Extra) deken

Een deken voor je paard als het koud is zal nooit verkeerd zijn. Vooral bij paarden die al wat ouder zijn of paarden die geschoren zijn zou het fijn zijn als je een extra deken voor hen heeft. Paarden die geschoren zijn hebben niet die extra laag die ze omhoog kunnen zetten. Hierdoor hebben ze het sneller koud. Hetzelfde geld voor al wat oudere paarden. Zij kunnen zichzelf minder goed warm houden en zouden erg blij zijn met een extra deken doe ze warm houden. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 10 Average: 4.9]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *