In dit artikel:
Geschiedenis: het echt Fryslâns paard
Het Friese paard is het enige echte Nederlandse paardenras. Toch wordt hij ook wel Belgisch zwart wordt genoemd. De naam Fries heeft zijn naam te danken aan de provincie Fryslân Nederland. Het Friese paard wordt waarschijnlijk al meer dan duizenden jaren gebruikt als rijpaard, als men- en tuigpaard, maar hij werd ook ingezet voor in het leger. Het Friese paardenras heeft het dan ook behoorlijk zwaar gehad. Hij is namelijk al 2 keer bijna uitgestorven. Dit komt door de Eerste, Tweede en de Tachtigjarige Oorlog, waar het Friese paard ingezet werd in het leger. Maar dankzij fokkers, en dat het Friese echt wel populair was, is het ras niet uitgestorven.
Het karakter: slim, vriendelijk en betrouwbaar
De fries heeft een vriendelijk karakter, maar ook zijn ze slim, mensgericht, betrouwbaar en ze willen graag werken. De Friese paarden kunnen dan ook voor verschillende dingen ingezet worden:
- Dressuur, omdat hij een elegante uitstraling heeft kan dit heel goed
- Lessen, omdat hij een vriendelijk karakter heeft en goed omringt kan zijn met mensen
- Voor een kar, omdat hij hier een goede bouw voor heeft en ook erg sterk is
- Films, omdat het een mooi ras is door zijn zwarte kleur en omdat ze erg elegant zijn ook voor de camera
Doordat de Fries voor verschillende dingen ingezet kan worden, is hij erg populair.
Een sierlijk maar stoer paard
Een echt kenmerk van de Friese paarden zijn dat ze zwart zijn. Het kan voorkomen dat er bij er een paar kastanje zijn, dit komt door een bloedlijn van de fries die “rode” gene heeft. Voor merries en ruinen is het soms ook toegestaan als ze een voskleur hebben, maar dit zal je niet vaak zien. Ook kan je normaal geen witte tonen of zien bij de Fries zien. Ondanks het Friese paard wel een wit vlekje op zijn voorhoofd kan hebben.
De hoogte die een Fries moet hebben ligt tussen de 1,47 en 1,73 meter. Dit staat beschreven in het stamboek voor Friese paarden. De bouw van de Fries is vooral sterk en krachtig, maar wel elegant. Hij heeft namelijk een met wat kleinere oren. De manen en de staart zijn behoorlijk vol, en wat ook altijd wel opvalt zijn de sokken aan de onderbenen.
De verzorging: een gevoelig paard, maar niet moeilijk
Aangezien het een koudbloed is, is hij redelijk makkelijk. Ze hebben geen gevoelige huid en zijn niet moeilijk met wat bepaalde dingen. Maar Bij Friese paarden is het belangrijk dat je eigenlijk niet aan de staart en manen komen. Ze houden er niet van om gekamd te worden, ga in plaats van de kam met je vingers door zijn manen, en probeer op deze manier de klitten eruit te halen. Ook kan je de manen en de staart met baby-olie insmeren. Wat ook aan te raden is, is om af en toe met een speciale shampoo de manen en staart ook te wassen. De Fries houdt wel van een goede en stevige poetsbeurt voor de rest.
Voor de basisdingen die echt wel nodig zijn in je poetskit kan je vinden via dit linkje waar alles over uitgelegd wordt: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken
Ziekte
Een veel vaak voorkomende ziekte bij een Fries is Koliek. Koliek is een heftige buikpijn bij paarden.
Koliek kan ontstaan door een aantal dingen:
- Kronkels in voornamelijk de darmen, maar ook in de ingewanden
- De hoeveelheid van gassen dat op blijft lopen in de maag en in het spijsverteringskanaal
- Een blokkade die veroorzaakt wordt door een zware infectie met wormen,
Symptomen van koliek:
- Geen zin hebben om te eten
- Veel bewegen, zoals rollen, veel liggen en dan weer op te staan
- Naar de buik schoppen
- Koorts
- Een snellere ademhaling en hogere hartslag
Wat je moet doen als je denkt dat je paard koliek heeft, is meteen je dierenarts waarschuwen en erbij halen. Leg aan de dierenarts uit welke symptomen jij bij jouw Fries herken, let hierbij op de hartslag. Als de hartslag namelijk te hoog is, is het belangrijk dat je meteen naar de dierenarts gaat. Ook helpt het als de Koliek niet te erg is om een half uur met hem te gaan stappen. Als de koliek wel te heftig is, wordt er aangeraden hem in de bak te laten lopen, zodat hij zichzelf het minst kan bezeren.
Wat kost een Fries?
De prijs kan dan ook liggen tussen de 3.000 euro en de 13.000. Dat is een aardig groot verschil. De prijs van een Fries kan aan veel verschillende dingen liggen
Leeftijd
De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een Jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs is van wie het veulen of paard is geweest. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.
Ervaring
Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.
Fokker
Ook een belangrijk punt waar je moet letten als je een Fries wilt gaan kopen is waar hij vandaan komt en van welke fokker. Er is namelijk een groot verschil tussen de fokker. Zo heb je fokkers die echt heel goed zijn en goed voor hun paarden zorgen, maar het zou ook kunnen dat het een wat minder goede fokker is. Deze fokkers vragen minder geld voor de paarden, maar dan zou het kunnen dat dit paard slecht behandeld is of dat hij ziektes en blessures met zich meebrengt. Wat je ook kan doen, is als je naar een paardenmarkt gaat, dan zie je de paarden en kan je direct gerichte vragen stellen over het paard aan de fokker of verkoper.
Erkenning
De Fries is al sinds 1879 officieel erkend in Nederland. Dat staat in het F.P.S Friese Paard Stamboek”. Het is het oudste en een van het grootste stamboek van Nederland. In het Stamboek voor Friese paarden staat ook hoe een Fries gefokt mag worden om erkend te worden als een Fries.
Heb jij al een Fries of ben je van plan er een aan te schaffen?
Als je al een Fries hebt weet je dat hij door zijn vriendelijke karakter erg goed is voor kinderen en omringt te zijn door mensen. Ook is de Fries door zijn nette uitstraling perfect voor dressuur vanwege de mooie sierlijke bewegingen die de Fries maakt.
Als je nog niet zo veel ervaring hebt met paarden dan is de Fries erg goed om mee te beginnen, maar onderschat het werk wat erbij komt kijken niet. Er komt namelijk best veel bij kijken en je moet ook genoeg aandacht en tijd erin besteden.
Hoeveel sterren geef jij dit artikel?