Dartmoor

Dartmoorpony in weiland

De geschiedenis: Net niet uitgestorven

De Dartmoor, ook wel Dartmoor pony genoemd, is een paardenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. De Dartmoor pony heeft zijn naam te danken aan het gebied waar hij vandaan komt. De streek Dartmoor is een gebied, dat tussen de Atlantische oceaan en het kanaal ligt in het Zuidwesten van Engeland. Na onderzoek gaan ze ervan uit dat hij rond 1500 voor Christus al over de weide liepen. De Dartmoor werd net als veel andere paardenrassen met uitsterven bedreigd. Dit komt door de Eerste en Tweede Wereldoorlog, waar ze ingezet werden voor trainingsdoelen. Het is namelijk een sterk paard. Dit was erg nuttig in de heuvelachtige gebieden. Het is aan een aantal fokkers te danken dat de Dartmoor pony’s niet zijn uitgestorven.

Een sterk en krachtig paard met een vriendelijk karakter

De Dartmoor is dan misschien van zichzelf niet heel groot, maar is sterk en krachtig. En toch heeft hij een bijzonder vriendelijk karakter. Een Dartmoor is dan ook ideaal voor een eerste pony en als les pony voor kinderen. Ook is de Dartmoor erg slim en hebben ze een groot uithoudingsvermogen. De Dartmoor is namelijk geen pony, die rustig in de wei wilt staan. Hij wil graag dingen gaan doen.

De Dartmoor is goed voor:

 

Dressuur

Dressuur is een paardensport. Dressuur lijkt een beetje op turnen, je paard maakt elegante en soepele bewegingen. Dressuur is ook heel goed voor je paard, omdat je de spieren van je paard traint. De Dartmoor pony is erg goed voor dressuur, aangezien hij van zichzelf al heel elegant overkomt, en ook nog eens heel sterk is en hij het leuk vindt om bezig te zijn met oefeningen.

 

Lessen 

Lespony’s zijn goed voor op een manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De Dartmoor pony is geschikt om omringd te zijn met mensen en om bezig te zijn met van allerlei dingen, ook is het een aanrader om spelletjes met ze te spelen. Dit vinden ze erg leuk en dit is een leuke manier om ze te trainen

Dartmoorpony naast een klein meisje die hem aait in het weiland

Het uiterlijk van de Dartmoor

Dartmoor pony’s zijn niet groot. Een goede hoogte voor een Dartmoor pony is tussen de 1,10 en de 1,27 meter. Dit zijn de kleuren die volgens het stamboek toegestaan zijn:

  • Verschillende bruin (van heel licht tot donker)
  • Zwart
  • Vos
  • Schimmel is toegestaan, maar liever niet

Volgens het stamboek mogen ze niet gevlekt zijn. De Dartmoor is heel herkenbaar door zijn kleine hoofd en oren, en zijn schattige ogen De nek van een Dartmoor heeft een gemiddelde lengte. Het lichaam en de benen zijn sterk en gespierd. Een Dartmoor heeft een dikke en golvende staart. Dit geldt ook voor hun manen. Ook hebben Dartmoor pony’s officieel geen dikke vacht, dus zo zou je ze ook niet vaak tegenkomen. Het zijn dus sterke paarden met een fijn en strak uiterlijk.

 

De verzorging 

Het onderhoud voor een Dartmoor is gemakkelijk. Vanwege de afkomst is een Dartmoor veel gewend en kan hij wel wat hebben. Toch moet je het onderhoud en de verzorging niet onderschatten. Het verzorgen van je pony houdt meer in dan je pony schoonhouden en schoonmaken. Elk paardenras heeft aandacht en liefde nodig. De Dartmoor houdt wel van wat extra aandacht. Ze houden er bijvoorbeeld van om extra goed en lang geborsteld te worden of als hun vacht weer goed schoongemaakt wordt. Ook is het natuurlijk belangrijk dat de hoeven goed schoongemaakt worden en ook schoon blijven. Zo voorkom je namelijk infecties of andere irritaties die je Dartmoor kan oplopen. 

De basisdingen die je nodig hebt om je Dartmoor te kunnen schoonmaken en poetsen kan je vinden met dit linkje vindt u een lijst met spullen die je altijd gebruikt: Wat er niet in jouw poetskist mag ontbreken

 

3 ziektes die voorkomen bij paarden 

Er zijn behoorlijk wat ziektes die je pony zou kunnen oplopen. Maar wat voor een ziektes zijn er? Dit zijn 3 ziektes die het meest voorkomen.

 

Droes

Droes is een infectie ziekte die door de bacterie Streptococcus equi equi. Dit is een infectie aan de lymfeklieren van de kaak en keel van je pony.

 

Hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefband en het hoefbeen. Deze zorgen voor een zwelling en een grote druk op de hoef op het gebied, waar de ontsteking zit.

 

Maagzweren

Maagzweren is een ontsteking of beschadiging van de maagwand van je pony. Hierbij is de beschermende slijmvlieslaag beschadigd.

 

Wat kost een Dartmoor en waar moet je op letten

De prijs van een Dartmoor pony kan erg verschillen van prijs. Zo heb je Dartmoor pony’s van de 2.000 euro tot aan 7.000 euro. Het verschil zit hem in of het paard getraind is, het al een wat ouder paard is, net nog een veulen is of heeft hij ervaring ja of nee. Dit zijn allerlei dingen waar je op moet letten als je een Dartmoor wilt kopen. Ook moet je opletten met de fokker. Het kan namelijk zo zijn dat een fokker een Dartmoor fokt, maar het wel ziektes met zich meebrengt of dat het paard last heeft van bepaalde blessures. Zo staan er ook Dartmoor pony’s op marktplaats, dan kan het een goed en gezonde pony zijn, maar het kan ook zijn dat er wat dingen niet aan kloppen. Je kan natuurlijk ook altijd naar een paardenmarkt gaan om een kijkje te nemen. Zo zie je de paarden en kan je goed en gericht je vragen stellen aan degene die de pony verkoopt.

Portret van een Dartmoor in de wei

Erkenning in Nederland

In Nederland zijn nog niet veel Dartmoor pony’s te vinden. Maar ze worden wel steeds populairder. De Dartmoor is al wel erkend in Nederland.

Je kan alles over het ras vinden en hoe een Dartmoor precies gefokt mag worden in de “Vereniging Van Het Nederlandse Dartmoor Pony Stamboek”.

 

Heb jij al een Dartmoor pony of wil je er een aanschaffen?

Als je al een Dartmoor pony hebt weet je dat het een pony is dat er erg van houdt om bezig zijn en om zichzelf uit te dagen. Door zijn vriendelijke karakter is het een goede pony voor kinderen om op te lessen of voor als je zelf een eerste pony wilt. De Dartmoor is misschien dan nog niet zo bekent en groot in Nederland, maar het is zeker een goede pony en niet alleen voor lessen, maar ook voor sport en wedstrijden.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 11 Average: 4.8]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *