Blessures voorkomen tijdens het paardrijden


Man valt van paard

Paardrijden is een alsmaar meer opkomende sport, het is een unieke ervaring om als mens van dichtbij met zo’n prachtig dier samen te werken. Wanneer je start met paardrijden is het handig om te weten waarmee je begint en dus ook belangrijk om te weten hoe je blessures en ongevallen met ernstige gevolgen kunt voorkomen.
Hier een paar tips:

Kennis over je paard

Zoals iedereen wel weet kan een paard heel onverwacht reageren. Het is dus belangrijk dat je je paard kent, zodat je weet hoe op hem te reageren. Een paard kan serieus wat vertellen met zijn oren. Het is van groot belang om het ‘orenspel’ goed te begrijpen als je op een goede manier met je paard wil omgaan. De verschillende standen van zijn oren kunnen meerdere dingen betekenen. Ook de lichaamstaal van je paard zijn staart, het hoofd en andere lichaamsdelen kunnen je veel dingen vertellen. Door de details hierover onder de knie te krijgen kun je blessures voorkomen.

De kleding

Het is zeer effectief om geschikte kledij te dragen tijdens het paardrijden. Het dragen van een goed passende cap kan je beschermen tegen letsels van schedel en je hersenen. Het dragen van een ‘bodyprotector’ beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij het vallen tijdens paardrijden. De rijlaarzen beschermen je onderbenen, die moeten goed passen in de stijgbeugels, anders kun je doorschieten
(rijlaarzen met een hak kunnen je hierbij helpen). Als je veiligheidsbeugels gebruikt, voorkom je dat je wordt meegesleurd door je paard omdat die zo ontworpen zijn dat je voet makkelijk loskomt bij een val. Ook het gebruik van een bokriempje is nodig , wanneer je paard een onverwachte beweging maakt kun je je hieraan vastnemen. Het is de beste en veiligste manier om jezelf in het zadel te houden. Handschoenen dragen bij het rijden verbeteren je grip en een rijbroek zorgt ervoor dat je je comfortabeler kan bewegen.
Vermijd dat je kledij gaat wapperen en draag geen sieraden waarmee je ergens kunt aan blijven haken.

Ook de uitrusting voor je paard valt hieronder. Het gebruik van een zadel, die dempt de schokken en geeft je zowel meer grip als stevigheid. Een goed hoofdstel waarbij het belangrijkste is dat het bit goed past, als dit niet zo is werkt het hoofdstel niet zoals het moet en kan je je paard onnodige pijn bezorgen. Voor beginners heb je bitloze hoofdstellen. Een goed onderhoud van je harnachement is dan ook van groot belang, minimaal 1 keer nakijken om de maand is geen overbodige luxe.

Saloon man valt van paard

Rijvaardigheid

Paardrijden lijkt eenvoudig maar dit is zeker niet het geval, vanaf het moment dat je voor de eerste keer paardrijd start je met leren en door de jaren blijf je dat ook doen. Vooral de beginners hebben de neiging zichzelf te overschatten wat vaak tot blessures kan leiden, het is dus belangrijk om steeds bij te leren en je paard zodoende onder de knie te krijgen. Je begint met de basisvaardigheden en hoe je het beste valt als er zich iets voordoet. Een ruiterbewijs halen is dan ook zeer belangrijk, dan kun je aantonen dat je voldoende kennis en vaardigheden bezit om te kunnen paardrijden en dat je kennis hebt over paardrijden in het verkeer. Ook kun je een cursus ‘valtraining‘ volgen waarbij je geleerd wordt hoe je goed terecht kunt komen als je valt, om onder andere het breken van je polsen en het kneuzen van je ribben te vermijden.

Training ruiter en paard

Zowel jij als je paard hebben training nodig, sowieso beginnen jullie beiden met een warming-up. Hierbij laat je de spieren al wat werken, het heeft ook een positieve invloed op de conditie, lenigheid, kracht en snelheid. Het maakt dat jullie beiden mentaal voorbereid worden op het paardrijden, concentratie is dan ook van groot belang. Na de actie is een cooling-down nodig om je lichaam langzaamaan te laten afkoelen en terug tot rust te brengen, dit telt ook voor je paard. Bij zowel ruiter als paard zorgt dit voor minder spierstijfheid, maar als ruiter hersteld ook je bloedcirculatie terug tijdens een cooling-down, dit voorkomt duizelig worden na intensieve training. Je besteed best ook wat tijd aan de spieren trainen van je buik en rug, door zolang te moeten rechtzitten en kracht uitoefenen kun je hierdoor ook een blessure oplopen. Bij een paard moet je dan terug opbouwen en voldoende herstel geven na de activiteit.

En dat alles om dit te voorkomen:

Klik om te beoordelen
[Totaal: 8 Gemiddelde: 4.6]
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *