Arabier

Grijze arabier in het weiland

Geschiedenis: één van de oudste paardenrassen

Het Arabische volbloedpaard wordt ook wel de Arabier genoemd. De Arabier heeft zijn naam te danken aan het Arabisch schiereiland, waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De Arabier is één van de oudste paardenrassen op de wereld. De Arabier wordt over de hele wereld gefokt, maar om het ras zo goed en gezond mogelijk te houden worden is er een stamboek voor de Arabier gemaakt die over de hele wereld wordt toegepast. Ondanks er een stamboek is waar de hele wereld zich aan moet houden, heb je toch verschillende soorten van de Arabier. Dit komt omdat elk land ook nog een apart stamboek heeft, deze lijkt wel heel erg op het grote stamboek, maar toch zijn er kleine dingen anders.

 

Karakter: intelligent, lief en rustig

De Arabier is een lief, rustig, intelligent paard dat niet snel opgeeft, ook is hij erg gehoorzaam. De Arabier vindt het leuk om. Bezig te zijn en om nieuwe dingen te leren, de Arabier pakt de dingen ook snel op. Dus leuke nieuwe dingen aan je Arabier leren duurt niet lang, voordat hij het begrijpt. De Arabier kan voor veel dingen gebruikt worden.

 

Circus

Paarden die voor het circus ingezet worden zijn slim, sterk en vinden het leuk om nieuwe dingen te leren. In het circus worden ze gebruikt voor leuke trucjes en optredens. De Arabier is hier erg goed voor, omdat ze goed kunnen steigeren, slim en erg sterk zijn.

 

Springen

Springen wordt vooral bij wedstrijden gedaan. Je paard springt dan over hindernissen, hier lopen ze ook een parcour bij. Het doel van het springen is om het parcour zo netjes mogelijk af te leggen en zo min mogelijk hindernissen te raken of de balken eraf te springen. De Arabier kan dit goed omdat ze sterk zijn en het leuk vinden om te doen.

 

Dressuur

Dressuur lijkt een beetje op turnen, je paard maakt elegante en soepele bewegingen. Dressuur is ook heel goed voor je paard, omdat je de spieren van je paard traint. De Arabier kan dit goed omdat ze erg sterk zijn en het leuk vinden om nieuwe dingen te leren.

 

Lessen

Lespony’s zijn goed voor manage en voor kinderen of volwassenen die graag paardrijden, maar zelf geen paard hebben. De Arabier is hier goed voor, omdat ze erg sterk en rustig zijn en kinderen of mensen niet snel zullen afschrikken.

 

Uiterlijk: een opvallend klein hoofd

De Arabier heeft een kenmerkelijk uiterlijk. Hij heeft een klein hoofd met een breed voorhoofd, een fijne neus en hol bij het profiel. Origineel ligt de schofthoogte ligt tussen de 11,40 en de 1,50, maar ze worden de laatste tijd ook wel groter gefokt tot ongeveer 1,64.  Wat ook erg opvalt bij de Arabier is dat ze een relatief korte rug hebben. Als de Arabier in beweging is of erg enthousiast is over iets, gaat zijn staart omhoogsteken. Ook is de Arabier extreem sterk.  

Arabier in de showring

Verzorging een regendeken is geen overbodige luxe in Nederland

De Arabier kan op zich goed tegen de kou en warme weer, toch is het in Nederland geen overbodige luxe voor je Arabier om een regendeken te hebben. Dit is omdat het paard officieel uit de woestijn komt en het nogal koud kan zijn in Nederland.

De Arabier houdt er wel van om goed verzorgd te worden. Geeft hem wat extra aandacht, borstel hem af en toe net wat langer. Als je je Arabier eten geeft, zorg er dan voor dat hij wel genoeg beweging krijgt. Er zijn natuurlijk ook de standaarddingen die je nodig hebt om je paard te kunnen verzorgen. Lees meer daarover in het artikel: Wat mag er niet ontbreken in jouw poetskist. 

 

Een Arabier kopen en waar je op moet letten

Als je een Arabier wilt kopen ligt de prijs ongeveer tussen de 5000 en de 10000 euro. De prijs kan verschillen door verschillende dingen beïnvloed worden. Welke dat zijn en waar je op moet letten is het volgende.

 

Leeftijd

De leeftijd speelt best een grote rol in hoe duur je paard kan zijn. Dit is omdat een wat ouder paard vaak een stuk goedkoper is dan nog een jonger paard dat nog een stuk fitter is. Een Jonger paard dat een stuk meer energie heeft is meer waard dan een wat ouder paard die minder energie heeft en ook minder kan doen. Wat ook een groot verschil kan maken in de prijs is van wie het veulen of paard is geweest. Als het een veulen van een groot en bekent paard is geweest wordt er ook meer voor gevraagd.

 

Ervaring

Ervaringen van het paard speelt ook een grootte rol. Een erg jong veulen dat nog getraind moet worden en je het veulen nog dingen moet gaan aanleren is goedkoper dan een jong paard dat nog veel energie heeft, maar ook al getraind is. En een wat ouder paard met veel ervaringen en trainingen is weer goedkoper dan een jong paard dat al wat ervaring heeft, omdat zijn kracht en energie een stuk minder is.  

 

Fokker

Ook een belangrijk punt waar je moet letten als je een Fries wilt gaan kopen is waar hij vandaan komt en van welke fokker. Er is namelijk een groot verschil tussen de fokker. Zo heb je fokkers die echt heel goed zijn en goed voor hun paarden zorgen, maar het zou ook kunnen dat het een wat minder goede fokker is. Deze fokkers vragen minder geld voor de paarden, maar dan zou het kunnen dat dit paard slecht behandeld is of dat hij ziektes en blessures met zich meebrengt. Wat je ook kan doen, is als je naar een paardenmarkt gaat, dan zie je de paarden en kan je direct gerichte vragen stellen over het paard aan de fokker of verkoper.  

 

Erkenning van de Arabier in Nederland  

De Arabier is Erkent in Nederland en in het Arabische Volbloedpaarden Stamboek Nederland kan je alle informatie over het paard vinden. Zo lees je aan welke eisen je moet houden als je de Arabier fokt, maar ook alles wat je moet weten van de Arabier. Er is ook een wereld stamboek voor de Arabier, hier staat alles in over hoe de Arabier gefokt moet worden, om het ras zo puur mogelijk te houden. Natuurlijk wijken de landelijke stamboeken wel iets af, maar niet veel.

 

Heb jij een Arabier of wil je er één?

Wat belangrijk is om te weten os dat de Arabier aandacht nodig heeft en het leuk vindt om nieuwe dingen te leren. Leer hem trucjes of zorg ervoor dat hij op een leuke manier beweging krijgt. Heb jij al een Arabier? Laat ons dan zeker jouw ervaring weten of als je vindt dat er dingen aan het artikel missen laat het ons dan ook weten.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5/5
Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 4.6]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *